Home ⁄ Nix ⁄ Så sprider sig huvudlöss

Så sprider sig huvudlöss

Huvudlusen klamrar sig fast vid hårstrået och suger blod från människans hårbotten. Den saknar vingar och kan inte hoppa eller flyga.

Den sprider sig främst genom direkt huvudkontakt men kan också i undantagsfall spridas genom hårstrån som fastnat i borstar, mössor eller kläder.

Huvudlusen är en väldigt specialiserad liten varelse. Den blir mellan 2-3 millimeter lång och lever endast på blod från människans hårbotten. Utanför hårbotten blir den snabbt försvagad och överlever som mest 24 timmar. Det gör att spridning via hårstrån som fastnat i kläder, hårborstar eller kuddar kan förekomma – men det är betydligt mindre vanligt.

 

Ett bekymmer med huvudlusen är att det ibland kan ta några veckor innan man upptäcker den eller upplever några symptom. Det gäller särskilt första gången man drabbas eftersom kroppen ofta inte reagerar på det protein som lusens saliv utsöndrar förrän efter några veckor. Under den tiden hinner lössen sprida sig.

 

Lusen är som mest aktiv under sommaren och det är också därför det ofta blir epedemier på skolor och förskolor när höstterminen startar i augusti. Du kan förebygga spridning genom att regelbundet luskamma dina barn och behandla samtliga familjemedlemmar som har löss samtidigt.

Täiden leviäminen

Päätäit tarrautuvat hiuskarvaan ja imevät verta ihmisen päänahasta. Niillä ei ole siipiä, eivätkä ne voi lentää. Ne eivät myöskään osaa hypätä.

Ne leviävät lähinnä suorassa kosketuksessa toisen ihmisen päähän, mutta poikkeustapauksissa ne voivat myös tarttua harjoihin, pipoihin tai vaatteisiin jääneistä hiuskarvoista.

 

Päätäi on pitkälle erikoistunut pikkuotus. Se kasvaa 2–3 mm:n pituiseksi ja elää pelkästään ihmisen päänahasta imemällään verellä. Päänahasta pois jouduttuaan se heikkenee nopeasti ja selviää korkeintaan 24 tuntia. Näin ollen täiden leviäminen vaatteissa, hiusharjoissa tai tyynyissä olevista hiuksista on mahdollista. Se on kuitenkin huomattavasti harvinaisempaa.

 

Hankalaa on, että joskus voi kestää joitakin viikkoja, ennen kuin päätäitartunta huomataan tai se aiheuttaa oireita. Näin käy erityisesti, kun ihminen saa päätäitartunnan ensimmäistä kertaa. Tällöin elimistö ei useinkaan reagoi täiden syljessään erittämään proteiiniin ennen kuin muutaman viikon kuluttua. Näin täit ehtivät levitä.

 

Täi on aktiivisimmillaan kesällä, ja siksi kouluissa ja päiväkodeissa on usein täiepidemioita syyskauden alkaessa elokuussa. Leviämistä voi ehkäistä kampaamalla lasten hiukset säännöllisesti täikammalla ja hoitamalla kaikki tartunnan saaneet perheenjäsenet samaan aikaan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *